Anneessens

Geschiedenis Anneessens in beelden / Histoire d’Anneessens en images (powerpoint)

De wijk is samengesteld uit de twee statistische sectoren ‘Anneessensplein’ en ‘Zennestraat’ en telt officieel 7.388 inwoners (Bevolkingsregister maart 2003). In de basisstudie van het wijkcontract (2003, p.24-25), wordt opgemerkt dat een gedeelte van de bevolking administratief onzichtbaar is (valse adressen of brievenbussen, studenten, illegalen, mensen zonder papieren of in procedure…). De administratief onzichtbare mensen worden geschat op 1667 inwoners. De Anneessenswijk op zich, staat bekend om zijn sociale mix. Er is sprake van een grote aanwezigheid van uiteenlopende bevolkingsgroepen, waarvan vooral de grote groep Marokkanen opvalt (36%).Op de tweede en derde plaats worden deze gevolgd door de Congolese en de Oost-Europese gemeenschap. Opvallend in de wijk is een grote vertegenwoordiging van jonge volwassenen (41% van de bevolking is jonger dan 25 jaar) en grote gezinnen(48,8% van de bevolking behoort tot een gezin van 4 of meer personen, 36% tot een gezin van 5 of meer personen). Aan de andere kant bevestigt deze studie ook onze vaststelling, namelijk een grote aanwezigheid van alleenstaanden (57%) en dan vooral alleenstaande mannen (40%). De hoge werkloosheid en lage geschooldheid zijn kenmerkend. De Anneessenswijk is dichtbebouwd. De twee speelpleintjes zorgen voor weinig ontspanningsruimte. En dit terwijl het grootste deel van de populatie twintigers en dertigers zijn, een populatie die aan gezinsuitbreiding denkt.

Ondanks vele investeringen, blijft de Anneessenswijk een pijnpunt binnen de Brusselse vijfhoek. Sinds 1994 probeert men via wijkcontracten de buurt aantrekkelijker te maken. Het laatste wijkcontract is afgelopen in 2008. Op het Anneessensplein en in de Anderlechtsesteenweg worden de laatste hand gelegd aan de renovatiewerken. Camionetten hebben de straten ingepalmd waardoor een gebrek aan parkeerplaatsen ontstond. Hierdoor werd het Anneessensplein ongewild omgedoopt tot nieuw parkeerterrein. Door het wijkcontract is het uitzicht van bepaalde gebouwen verbeterd, maar de situatie achter de gevels is nog steeds dezelfde gebleven. Te kleine woningen met weinig comfort[1] zijn geen uitzonderingen. Ook de bouw van sociale wooncomplexen maken onderdeel uit van het wijkcontract. De Grondregie startte met de bouw van drie sociale wooncomplexen waarvan één reeds af is en waarvan de andere twee in de loop van 2010 afgewerkt worden. Het OCMW legt de laatste hand aan zijn sociale woningen. De bouw van deze woningen zal een groot en nieuw publiek aantrekken. De bestaande sociale woningen van de Brusselse Haard in de Pottenbakkerstraat zijn aan restauratie toe. Dit is voorzien vanaf 2015.

Dit stadsdeel wordt gekenmerkt door het hoge aantal huurwoningen. We kunnen het aantal huurwoningen in twee categorieën plaatsen: De gerenoveerde huurwoningen met hoge huurprijs en de huurwoningen die zich in een slechte staat bevinden. Deze stappen, met het oog op het opwaarderen van de wijk, zullen hopelijk in 2010 afgerond zijn.

Door haar centrale ligging en doordat ze geprangd zit tussen de ontwikkelingspolen van het Zuidstation en de Dansaertwijk bestaat nog steeds het gevaar dat met de herwaardering ook de sociale samenstelling van de Anneessenswijk grondig wijzigt en dit ten nadele van de meest kwetsbare lagen van de bevolking.


[1] Uit: (2007) Martine Weemaels, Inleiding ‘Memorandum à l’intention  des représentants politiques de Bruxelles-Capitale et des interlocuteurs responsables dans le domaine social’ van de Sociale Coördinatie van de Zenne’

 

_MG_2989

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :