Change Anneessens

Change Anneessens is de vereniging waar armen het woord nemen. Ze bestaat sinds november 2011 en ging door het leven als de Actie en Discussie groep tot 2015. Toen koos de groep voor een nieuwe naam. Change Anneessens werkt beleidsmatig rond wonen en bestaat uit een groep van een 15 tal leden. Dit zijn zowel buurtbewoners als mensen die een link hebben met de buurt.  Deze groep houdt twee keer per maand een bijeenkomst om acties en dialoogmomenten voor te bereiden. De leden van de Change Anneessens zijn met elkaar verbonden omdat ze in het kader van een bepaald grondrecht dezelfde problemen ervaren. Samen staan we sterker, dus werken we aan acties rond dit thema waarmee we naar buiten komen. Hiermee willen we op structureel niveau onze rechten laten gelden. We zoeken steeds naar nieuwe leden.

Lopende projecten:

De groep werkt op twee sporen: het gemeentelijk beleidsniveau en het gewestelijk beleidsniveau.

In 2015 koos de groep voor het deelthema ‘toewijzing van publieke woningen’ binnen het ruimere beleidsthema ‘wonen’. Het resultaat was een ludieke actie op het Anneessensplein en een politiek café huisvesting in het voorjaar van 2016. We werkten hiervoor samen met partners als Convivence/Samenleven vzw, Brusselse Bond Recht op wonen en Samenlevingsopbouw Brussel.  In 2016 kiezen we voor het thema ‘prijs/kwaliteit verhouding van privé huur woningen in de Brusselse context”. Het resultaat is terug een ludieke actie om de situatie in de stad aan te kaarten gevolgd door een dialoogmoment tussen de buurtbewoners en politici.

Op gewestelijk beleidsniveau werken we samen onder de noemer ‘brulbrief’. Dit is een samenwerking tussen partners Buurthuis Bonnevie, ARA, Chez Nous/Bij Ons, Samenlevingsopbouw Brussels, Brusselse Bond Recht op Wonen en de Buurtwinkel. Met de partners in de Brusselse sociale context bouwden we samen acties rond het thema ‘recht op wonen’ op. Ons ultieme doel is gehoord te worden door de commissie van huisvesting van het gewest Brussel. In 2015 hadden we een ontmoeting met de voorzitter van de commissie huisvesting van het Brusselse parlement. Hij stelde de groepen voor om met voorstellen te komen. De groepen bespraken in verschillende groepen de thema’s huurwaarborg, samenhuizen, regionalisering van huurwetgeving en huuromkadering. In juni 2016 vonden twee ontmoetingen plaats met twee politieke partijen die in de meerderheid zetelen. In het najaar hopen we op een groot overleg in het Brussels parlement.

De Change Anneessens groep –Buurtwinkel maakt deel uit van het Brussels Platform Armoede (BPA). Met het BPA organiseren we elk jaar een dialoogmoment en actie op 17 oktober, de internationale dag van verzet tegen armoede;

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :